5 tips til at reducere dit elforbrug

22. marts 2023

1: Energieffektive hvidevarer

Den bedste måde at spare penge på, er ved at anskaffe sig en energivenlig vaskemaskine. Energimærkningerne har stor betydning for vaskemaskinens el og varme forbrug.

Der ses ofte en tendens til at købe meget billige hvidevarer, som dermed også har dårlige energimærkninger. WhiteOn tilbyder vaskemaskiner på abonnement, så du kan anskaffe dig en bæredygtig og energivenlig vaskemaskine, med alle de nødvendige funktioner.

Hvis du gerne vil læse mere om hvad det indebærer at leje en vaskemaskine så kan du læse mere her

2: Vask på 30 grader fremfor 40

Danmark er et af de lande i Europa, der vasker på højere temperaturer end nødvendigt. Der er flere rapporter der konkluderer at 77% af tøjvaske i Danmark, bliver gjort på 40 grader eller højere. Hvor det europæiske gennemsnit er på 71%, så 6% lavere. Selvom det bare er 10 grader, så kan det reducere dit elforbrug med op til 55% ifølge energistyrelsen.

Det betyder selvfølgelig ikke at du skal droppe alt vask på højere temperaturer. F.eks. er undertøj, sengetøj, håndklæder m.m. ikke optimalt at vaske på 30 grader.

3: Undgå forvask

Forvasken er for mange en standart funktion og en nødvendighed, hver gang man skal vaske sit tøj.
Men forvasken er faktisk unødvendig i langt de fleste tilfælde.
Forvasken var helt normalt før i tiden, hvor vaskemaskiner og vaskemidler ikke var nært så effektive som de er i dag. Men tiden har ændret sig og alene vaskemidlerne gør er rigtigt godt arbejde, med at gøre tøjet rent.

Obs: Det anbefales dog at bruge forvask hvis tøjet er meget beskidt.

4: Planlæg vasken

Ved at planlægge vasken, kan du vaske tøj når elpriserne er billigst. Elpriserne reguleres efter udbud og efterspørgsel. Det betyder kort sagt at jo flere mennesker der vil bruge el, desto højere vil elprisen være på det givne tidspunkt. Elpriserne er typisk højest, der hvor størstedelen af befolkningen kommer hjem fra arbejde og skal til at vaske tøj. Derfor bør det undgås at vaske tøj på tidspunkter som kl. 17, 18 og 19.

Nyere vaskemaskiner har ofte et planlægningsprogram. Det gør altså at du nemt kan vaske tøj, der hvor elpriserne er lavest.

Tøjet har dog ikke godt af at ligge i flere timer i en fugtig vaskemaskine, derfor kan det planlægges.

5: Brug ECO programmer

I dag har størstedelen af vaskemaskiner ECO programmer, der på en eller flere områder gør at din vask bruger mindre energi. Dog kan der være en tendens til at tvivle på programmets evne til faktisk at gøre tøjet rent.

Her kan man roligt benytte sig af ECO programmet til helt almindelige tøjvaske, hvor tøjet ikke er voldsomt beskidt. I kombination med nutidens effektive vaskemaskiner og vaskemidler, så er der ingen grund til bekymring.

Læs også: HIFI på lavt budget.